Geef je grenzen aan, nee zeggen is makkelijker dan je denkt

Nee zeggen mag

Nee zeggen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, nee is ook een antwoord. Hou je niet té veel bezig met hoe de ander zich voelt of erop zal reageren. Je wilt vriendelijk blijven en aardig gevonden worden terwijl je in de tussentijd keihard je eigen grenzen voorbij loopt. Stel je eigen prioriteiten en wees er duidelijk in. Misschien is het nu de juiste tijd voor jou om voor jezelf op te komen en te leren hiermee om te gaan. Jij bent trouwens degene die je grenzen moet bewaken, niemand zal dat voor je doen. Denk aan jezelf, jij weet en voelt zelf goed aan wanneer jouw grens bereikt is. Je hebt maar één lichaam en wees er zuinig mee. Nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf, don’t forget that.

Wij mensen zijn nou eenmaal zo ingesteld om behulpzaam te zijn naar elkaar, maar intussen kunnen we onszelf tekort doen. Denk nou even aan alle keren dat een collega je vroeg om een dienst te ruilen of dat je baas je vroeg om over te werken! Je stemde in maar je weet ook dat het gezin zo had uitgekeken naar een heerlijke vrije dag met z’n allen. Je collega blij, je baas blij maar thuis een teleurgesteld gezin en daardoor ga jij met een naar gevoel naar huis.

Say no

Het is leuk om klaar te staan voor een anderen maar leer voor jezelf op te komen. Leer af en toe nee te zeggen en geloof me je zal absoluut geen schuldgevoel hebben. “Learn to love yourself” door maar steeds iedereen tevreden te willen stellen zet je jezelf op de laatste plaats. Het kan op den duur stress, irritatie en ook onenigheid thuis veroorzaken, daar zit je toch niet op te wachten!

Niet alleen op je werk moet je af en toe nee zeggen, ook in je vriendenkring en in je gezin. Er zijn soms wel eens van die momenten waarop de kinderen zoveel van je kunnen vragen. Spreek met ze af zodat daar ook begrip voor jou is in het gezin. Kleine kinderen zullen het misschien niet helemaal begrijpen in tijdsbegrip maar spreek bijvoorbeeld af dat je na de afwas alle tijd hebt en hou je er ook aan hè. Als je tegen je vrienden nee moet zeggen zullen “echte vrienden” er begrip voor hebben zonder er boos om te worden.

Probeer het op deze manier aan te pakken:

1.Hou het simpel, maar wees duidelijk. Je bent niemand verantwoording schuldig en hoeft er niet over uit te wijden waarom je antwoord nee is.

2.Zeg het op een respectvolle manier, waardeer de persoon die jou de vraag gesteld heeft.

3.Gebruik humor, reageer bijvoorbeeld met “Nope!” met een lach. Deze kun je gebruiken als jij jezelf er nog ongemakkelijk bij voelt om nee te zeggen.

4.Reageer met een “nu-even-niet”, wees er eerlijk over als het je niet uitkomt.

5.Denk eerst even na en geef aan erop terug te komen, neem de tijd ervoor en geeft aan wanneer jij erop gaat antwoorden. Zo houd jij de regie in eigen handen.

6.Je mag ook eens antwoorden met ja, onder voorwaarde: “Ik doe het dit keer, maar de eerstvolgende keer heb ik graag dat jij ………

*Hier nog een paar manieren om nee te zeggen zonder schuldgevoel!

Het kan zijn dat jij er nog moeite mee hebt om nee te antwoorden maar denk aan jezelf. Door nee te zeggen, zeg je JA tegen jezelf.

Groet en tot gauw!

Meanke

4 thoughts on “Geef je grenzen aan, nee zeggen is makkelijker dan je denkt

  1. Goed artikel met fijne tips! Persoonlijk vind ik het altijd moeilijk om nee te zeggen. Dit heeft al een paar keer geresulteerd in een situatie waarbij ik te veel hooi op mijn vork had genomen. Gelukkig heb ik wel geleerd van deze situaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top