Wel of geen planning maken, waar kies jij voor?

Een planning maken, waarom zou je dat doen? Wat betekent het eigenlijk, misschien moeten we daarmee beginnen. Plannen houdt in dat je de taken en activiteiten die je moet doen verspreid over een bepaalde tijd, door ze op te schrijven heb je er meer zicht op. Op zich klinkt het heel erg logisch maar wat is nu het nut ervan om een planning te maken zou je zeggen. Zoals alles in het leven zijn hier ook voor- en nadelen aan. Plannen is voor mij ook een enorme struikelblok, mede daardoor ben ik mezelf er een beetje in gaan verdiepen. Als jij er ook moeite mee hebt hoop ik dat je hier wat tips uit kunt gebruiken.

“doordat er een planning ontbreekt”

Soms heb ik het gevoel achter de feiten aan te lopen, doordat er een planning ontbreekt. Terwijl ik hier bezig ben hoop ik zelf ook een betere planner te kunnen worden ( lol!). Er zijn veel dingen waar ik momenteel mee bezig ben, het brengt enorme druk met zich mee. Een goede overzichtelijke planning mag zeker niet meer ontbreken om rust en balans te kunnen creëren. Hoe zit het bij jou, ben je iemand die met strakke planning bezig is of heb je er ook moeite mee. Het kan ook zijn dat je handmatig geschreven lijstjes leuker vind en het op de ouderwetse manier doet. Je bepaalt natuurlijk zelf welke het beste bij jou past, neem hier onder een kijkje zou ik zeggen.

“niet aan twee dingen tegelijk werken”

Het is handig om een “TO DO” lijst te maken waar je alles in kan noteren, van meest urgent tot minder. Het kan ook handig zijn een “NOT TO DO ” lijst te hebben. Voor mij komt zeker hoog op deze lijst te staanniet aan twee dingen tegelijk werken“. Door op twee dingen tegelijk te focussen vermindert het mijn prestatie. Momenteel werk ik met een Motiverende Coach die mij geleerd heeft met deadlines te werken, het is voor mij een stok achter de deur. Door met deadlines te werken helpt het ervoor te zorgen dat jij je afspraken kunt nakomen.

Kalender, agenda, planner.

VOORDELEN VAN HET PLANNEN:

  • Brengt rust in je hoofd
  • Het geeft duidelijkheid
  • Geeft minder kans op stress
  • Je weet waar je aan toe bent
  • Je maakt geen dubbele afspraken

*Brengt rust in je hoofd: Doordat je alles noteert hoef je het niet allemaal zelf te onthouden.

*Het geeft duidelijkheid: Alles is overzichtelijk en goed na te gaan, omdat het zichtbaar en je kunt het terug vinden.

*Geeft minder kans op stress: Omdat alles genoteerd is hoef je niet bang te zijn iets te vergeten of over het hoofd te zien.

*Je weet waar je aan toe bent: Je kunt goed bijhouden en afvinken wat er al gedaan is en wat er allemaal nog gedaan moet worden.

*Je maakt geen dubbele afspraken: Dit spreekt voor zich.

Schrijf het op, maak notitie’s.

NADELEN VAN HET PLANNEN:

  • Het voelt als een verplichting
  • Je bent eerder geneigd boos te zijn op jezelf als een taak niet gelukt is
  • Het kan ook voor stress zorgen
  • Minder flexibiliteit

*Het voelt als een verplichting: Je voelt je verplicht om de taak te volbrengen, breng een zekere druk met zich mee.

*Je bent eerder geneigd boos te zijn op jezelf: Als jij je niet aan je planning kan houden kun je jezelf verwijten.

*Het kan ook voor stress zorgen: Door de strakke planning kan er ook een enorme druk worden ervaren dat stress met zich mee brengt.

*Minder flexibiliteit: Je bent bang om af te wijken of eventuele aanpassingen te maken.

“het is tenslotte een hulpmiddel”

Om het meeste uit je planning te halen zou ik willen adviseren het meer als een richtlijn te zien in plaats van een verplichting. Probeer uit te zoeken wat voor jou het beste werkt, pin je er niet aan vast. Evalueer en stel het tussentijds even bij, kijk wat wel of niet werkbaar is voor jou. Het is tenslotte een hulpmiddel.

Groet en tot gauw! Meanke.

Back to top