Winterdepressie voorkomen!

Het seizoen waar we nu in leven kan als heerlijk en gezellig worden gezien, daartegenover staat ook dat veel mensen zich juist nu eenzaam en futloos voelen. De verandering in het seizoen is ook lichamelijk te merken. Dit seizoen staat ook wel bekend om zijn winterdepressie, we hebben minder zonuren, in de ochtend wordt het later licht en in de avonden eerder donker.

Er is geen speciale winterdepressie test , je kunt hier wel eventueel een depressie test afnemen. https://www.psyq.nl/depressie/zelftest/depressie/test

Een heerlijke wandeling door het bos, heerlijk toch!

Hierdoor hebben we veel minder energie en vraagt het van ons om er zelf actief mee bezig te zijn om dit te voorkomen. Wat ook kan helpen is een daglichtlamp, de lamp helpt ook als je somber bent, slecht kunt slapen en minder energie hebt. Door middel van lichttherapie kan dit verholpen worden. We moeten goed voor onszelf zorgen, regelmatig een wandelingetje buiten maken en de buitenlucht ingaan is iets dat je dagelijks zou kunnen doen. Soms moeten we tegen onszelf zeggen “kom op, aankleden en lekker naar buiten”. Ik heb ook gelezen dat het goed is om meer kruiden zoals knoflook, Komijn, kaneel, gember en nootmuskaat te gebruiken. Soepen en stampotten zijn ook perfect met dit weer, ik zal hieronder mijn eigen recept met je delen van mijn overheerlijke pompoensoep met kokosmelk.

Kerrie, kurkuma, peperkorrels, Himalayazout.

Voor 1.5 liter geurige heerlijke pompoensoep met kokosmelk heb je het volgende nodig:

1 flespompoen
2 zoete aardappelen
2 winterpeen
1 stukje kipfilet
2 kippe bouillion blokjes
Kokosmelk
1 peper (zonder zaadjes)
1 ui
1 teentje knoflook Koriander

Bereiding: fruit de gesneden knoflook, ui, peper in 3 eetlepels olie samen met 1 theelepel kerrie poeder en 1 theelepel kurkuma. Voeg daarna de gesneden blokjes pompoen, zoete aardappel en winterpeen toe samen met kipfilet en de bouillon. Wanneer de kipfilet gaar is deze eruit halen, laten afkoelen en uit pluizen. Daarna de pan van het vuur halen en met een staafmixer de soep fijnmaken, eventueel door een zeef halen en op smaak afmaken. Dien de soep op in mooie kommetjes, leg in het midden een beetje uitgepluiste kipfilet, daarna de soep en daaroverheen decoreer je met koksmelk en fijn gesneden Koriander. Eet smakelijk.

Heerlijk geurige kommetje pompoensoep met een vleugje kokosmelk.

Heb jij wel eens winterdepressie meegemaakt? Hoe ging jij ermee om, wil je het met ons delen?
Wat vind je trouwens van het soep recept, het kan zijn dat jij jou soep op een andere manier klaar maakt, je mag het gerust met ons delen, ik sta er altijd open voor om nieuwe recepten uit te proberen.

Groet en tot gauw!

Meanke

16 thoughts on “Winterdepressie voorkomen!

  1. Ik kan niet tegen de herfst en de winter muv de kerstdagen omdat dat toch net een extra sfeertje meebrengt. Maar nee, zet mij lekker ergens in een tropisch land neer waar het nooit grijs of koud is en ik ben gelukkig. (ps pompoensoep vind ik heerlijk haha)

    1. Hi Frederique, de kertstdagen brengen inderdaad een extra sfeertje. Een tropisch land is ook zeker niet verkeerd😉. Enne….. vandaag gaan we weer genieten van een heerlijke kom pompoensoep.

  2. Sinds ik het bloggen heb ontdekt heb ik geen last meer van winterdepressies. Ik vind het een fijne bezigheid als buiten de bladeren van de bomen dwarrelen en straks de winter zich van haar milde kant laat zien. Streng mag ook, dan komt er hopelijk weer eens een 11-stedentocht 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top