Mijn ervaring met positieduizeligheid (draaiduizeligheid)

Bij duizeligheidsklachten kun je het liefst even gaan zitten

Wat is mij nu overkomen ?

Het is nu twee weken terug dat ik op een gewone dag plotseling werd overvallen door een hele hevige duizeligheid, het kwam plotseling opzetten en geloof me, het was een hele nare en angstige ervaring. Zoiets had ik nog nooit eerder meegemaakt. Op dat moment draaide alles om me heen en dacht ik echt flauw te vallen. Gelukkig was ik op het moment niet alleen thuis en in de buurt van een stoel waardoor ik meteen kon zitten. Ik kreeg daarbij tegelijkertijd braak neigingen en riep op tijd mijn dochter erbij die een emmer aan kon geven. Daarna strompelde ik naar bed en kroop erin, steeds bij het openen van mijn ogen en het omkeren van mijn hoofd op mijn kussen draaide de wereld om me heen. Er ging zoveel door mijn hoofd heen, ik dacht dat het een nasleep was van het corona virus, omdat ik vijf weken daarvoor positief was getest.(in een van mijn voorgaande blogs kun je daarover lezen) Ik dacht ook dat het misschien te maken had met vermoeidheid of dat ik te snel weer was begonnen met werken. De nacht verliep verder gelukkig redelijk rustig.

Gebruik bij het liggen twee of meer kussens.

In de ochtend nam ik contact op met de huisarts en deed mijn verhaal, nadat de arts mijn verhaal had aangehoord kreeg ik te horen dat ik positieduizeligheid had. Hier had ik eerlijk gezegd nog nooit eerder van gehoord. Ik voelde mij nog steeds heel beroerd maar was blij dat het geen andere heftigere aandoening was. De arts zorgde ervoor dat er medicijnen voor mij aan huis werden bezorgd door de apotheek, ik kreeg iets tegen de misselijkheid en duizeligheid. De arts gaf me ook een oefening mee die mij zouden moeten helpen bij het herstel, verder is niet echt veel tegen te doen. Omdat dit totaal nieuw was voor mij ging ik het hele internet af op zoek naar meer informatie. Op thuisarts.nl heb ik meer informatie hierover kunnen vinden. Mocht je zelf meer hierover willen weten dan raad ik je aan daar even een kijkje te nemen. Ik las daar ook wat de huisarts me reeds vertelde dat het meestal binnen vier weken vanzelf wel over gaat en dat dit voornamelijk voor komt bij mensen boven de vijftig (in die leeftijdscategorie bevind ik me ook) Ik kan momenteel niet té veel drukte en geluiden verdragen, buiten lopen valt af en toe nog steeds erg zwaar (zweverig gevoel). Ik ben er nog niet van af maar heb goede hoop.

Wat is eigenlijk positieduizeligheid?

Positieduizeligheid of BPPD Benigne Paroxismale Positieafhankelijke Duizeligheid. Benigne staat voor goedaardig, Paroxismale betekent dat de duizeligheid in aanvallen komt en Positie afhankelijk spreekt voor zich. Je ervaart de positieduizeligheid voornamelijk wanneer je van positie veranderd, bijvoorbeeld bij een snelle hoofd beweging, omhoog kijkt of als je naar achteren wilt kijken.

Wat is de oorzaak van Positieduizeligheid:

Voor zover ik heb kunnen achterhalen komt postitieduizeligheid door een probleem met het evenwichtsorgaan in het binnenoor. Men denkt dat het komt door loszittende kristallen die zich hebben verplaatst naar een andere plek in de halfcirkelvormige kanalen in je middenoor. Doordat ze op een andere plek zijn komen te zitten worden er verkeerde signalen door gegeven aan de hersenen. De eigenlijke taak van de kristallen is om informatie door te geven aan de hersenen om het evenwicht te bewaren. Doordat de kristallen los zijn komen te zitten geven ze verkeerde informatie door waardoor positieduizeligheid ontstaat. Een andere veroorzaker zou ook kunnen zijn; oorontsteking, na een oor operatie of door langere tijd van bedlegerigheid.

Bij duizeligheid lijkt de wereld om je heen te draaien.

Verschijnselen van positieduizeligheid

Patiënten met BPPD hebben last van draaiduizeligheid die onstaat na het maken van een snelle hoofdbeweging. Bij een snelle beweging kan je een hele heftige duizeligheid ervaren. Het lijkt dan alsof alles in heel snelle tempo om je heen aan het bewegen is. Sommige mensen kunnen hierbij ook last krijgen van misselijkheid, neiging tot braken of een gevoel dat je gaat flauwvallen. De duizeligheidsklachten kunnen na één minuut over zijn maar de misselijkheid kan nog langere tijd aanhouden.

Hoe ga je om met positieduizeligheid:

Als je hiermee te maken krijgt, kunnen enkele aanpassingen in je dagelijks leven ervoor zorgen dat de klachten minimaal zijn.

1.Gebruik s’nachts twee of meer kussens. Slaap niet op de zijde waar je last hebt.

2.Stap s’ochtends rustig uit bed en blijf eerst even op het randje van het bed zitten voordat je het bed uit stapt.

3.Buig niet voorover om iets op te pakken maar zak door de knieën en buig je hoofd niet te ver naar achteren om bijvoorbeeld naar het plafond te kijken.

4.Wees voorzichtig als je haren gewassen worden bij de kapper, geef het aan. Vervolgens moet je langzamerhand de normale dagelijkse activiteiten weer uitbreiden, zodat je evenwichtsorgaan weer went aan de bewegingen.

Lees je dit omdat je het ook hebt meegemaakt of ervaar je dit nu, dan is mijn advies: vermijd te veel prikkels, doe het rustig aan en wees je bewust van de bewegingen die je maakt. Raadpleeg ALTIJD een arts bij klachten!

Meer belangrijke informatie hierover kun je ook vinden op: https://www.neurologie.nl/publiek/patientenvoorlichting/bppd

Groet en tot gauw!

Meanke

4 thoughts on “Mijn ervaring met positieduizeligheid (draaiduizeligheid)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top